DOLAR32,5900% 0.34
EURO34,8687% 0.36
STERLIN40,6316% 0.06
FRANG35,8626% 0.71
ALTIN2.507,65% 0,93
BITCOIN2.125.5441.805

Ders zili mağarada çaldı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Ders zili mağarada çaldı
reklam

Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda Mühendisliği 3. Sınıf öğrencileri 5 bin yıllık tuz mağarasında “Gıda Olarak Tuz” dersini işledi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun öğrencilerini uygulamalı ders kapsamında tuz mağarasına götürerek, “Gıda Olarak Tuz” dersini mağarada işledi ve 5 bin yıllık mağara ve tuz hakkında öğrencilerine bilgi verdi.

TUZ, İLK GIDA MUHAFAZA YÖNTEMİDİR
Ercoşkun, tuzun faydalarını anlatarak, “Tuz ilk gıda muhafaza yöntemlerinden biridir. Gıdaların içinde proteinler var, yağlar var, karbonhidratlar var. Tuz, insanlar için besleyici olduğu kadar mikroorganizmalar için de besleyici. İlk olarak tuzlayarak salamura etmek gibi gıdalarımızı uzun süre muhafaza etmenin yolunu bulmuşuz. Temel olarak tuz 4 şekilde elde edilir. Deniz suyunun buharlaştırılması, tuz gölleri, tuzlu akarsular ve kayaç tuzlardan elde edilir. Günümüzde bunların en kalitelisi kaya tuzudur.” dedi.

EN SAĞLIKLISI KAYA TUZU
Çankırı kaya tuzunun en sağlıklı tuz olduğunu vurgulayan Ercoşkun, “Kimyasal fiziksel ve lezzet açısından tuz efsanelere de konu olmuştur. Bunlardan biri Himalaya tuzudur. Bunların felsefi inanışları var, iyilik getirmesi gibi. Genellikle kayaç tuzları toprağın altında tarihin çok eski zamanlarından beri biriken tuzlardır. İçinde bulunduğumuz mağara dünyada tek olan mağaradır. Çankırı kaya tuzu gerek deniz tuzunun gerekse de kayaç tuzunun üstünlüklerini bir arada taşır.” İfadelerini kullandı.

Ercoşkun ve öğrenciler, dersin ardından mağarayı gezdi ve kaya tuzunu inceledi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.