DOLAR32,5880% 0.1
EURO35,0520% 0.46
STERLIN40,7312% 0.26
FRANG35,6760% 0.26
ALTIN2.429,98% 0,28
BITCOIN63.884,00-4.223

Ormanın Gücü: Orman Banyosu Nedir? Nasıl Yapılır?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Ormanın Gücü: Orman Banyosu Nedir? Nasıl Yapılır?
reklam

Japonlar tarafından 1982 yılında çıkarılan orman banyosu (Shinrin Yoku), günümüzde nüfusun şehirlerde yoğunlaşması nedeniyle hayli önem kazandı. Orman banyosu insanların doğayla iç içe olarak şehir hayatının stresini atacakları bir terapi olarak görülüyor. Peki orman banyosu nasıl yapılır?

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda nüfusun şehirlerde yoğunlaştığı ve insanların doğadan kopuk bir yaşam sürdüğü gerçeği ortaya çıktı. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 66’sının şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Bu durum insanların doğada daha fazla vakit geçirmesi için neler yapılabilir sorusunu akıllara getiriyor. Bu aşamada Japonların 1982 yılında uygulamaya aldıkları orman banyosu kavramı öne çıkıyor.

Orman banyosu, doğanın içinde bulunarak doğayı keşfetmeyi, insanla doğa arasın kopan bağı tekrar inşa etmeyi amaçlıyor. Orman banyosu, sağladığı zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlık yararları nedeniyle Japon önleyici sağlık hizmetlerinin kabul edilen bir parçası olarak görülüyor. Şu an dünyada 44 orman banyosu bulunuyor. İlerleyen dönemde uygulamanın dünya genelinde yaygınlaşması bekleniyor.

Orman Banyosu Nasıl Yapılır?

*Nereye gideceğinize karar verdikten sonra telefonunuzu, kameranızı veya diğer dikkat dağıtıcı unsurları geride bırakın,

*Bulunduğunuz yerde kalın, oturun ya da toprağa uzanın. Beş duyunuzun her biriyle doğayı hissedin,

*Kuşların sesini dinleyin, yapraklara dokunun, farklı bitki türlerine bakın, çiçekleri koklayın, tertemiz orman havasını içinize çekin,

*Varlığınıza alıştıklarında kuşların ve diğer hayvanların davranışlarının nasıl değiştiğini görün.

Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalar orman banyosu yapmanın sağlık üzerine olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Orman banyosunun faydaları şöyle sıralanabilir:

*Stresi azaltır,

*Ruh halini iyileştirir,

*İnsanın içindeki yaratıcılığı ortaya çıkarır,

*Bağışıklık sistemini güçlendirir,

*Kan basıncını dengeler.

 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.