DOLAR32,4782% -0.07
EURO34,8566% -0.46
STERLIN40,6796% -0.43
FRANG35,5423% -0.23
ALTIN2.441,17% 0,20
BITCOIN64.029,94-0.925

570 Yıllık Gelenek Çankırı’da Yaşatıldı

Yayınlanma Tarihi : Google News
570 Yıllık Gelenek Çankırı’da Yaşatıldı
reklam

Anadolu’nun ilk Mevlevihanelerinden olan Çankırı Mevlevihane’si 1925 yılına kadar asırlarca faaliyetlerine devam etmiştir.

Tekke ve Zaviye Kanunu ile hizmetlerine ara veren Mevlevihane, Çankırı’daki resmi ve gönüllü kuruluşların girişimlerinin sonucu olarak 2016 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun restore edilmiş ve 2018 yılında yapılan protokolle Çankırı Karatekin Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir.

Tarihi ve kültürel emaneti devralan Çankırı Karatekin Üniversitesi,2021 yılında Taşmescit’te Darulhadis İslam Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurarak hem bilimsel literatüre hem de insanlığa değer üretmeye devam etmektedir.

Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı Yazarlar ve Sanatçılar Derneği (ÇAYASAD) ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü iş birliği ile 96 yıl sonra Anadolu’nun ilk Mevlevihanelerinden Çankırı Mevlevihane’sinde Kültür Bakanlığı Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından Meâli-yi Semâ töreni (anlatımlı Mevlevi mukabelesi) gerçekleştirildi.

Programa Çankırı Valisi Abdullah AYAZ, Çankırı Milletvekilleri Muhammed Emin AKBAŞOĞLU, Salim ÇİVİTÇİOĞLU, Ankara Milletvekili Zeynep YILDIZ, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı ESEN, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun ÇİFTÇİ ve davetliler iştirak ettiler.

Postnişin Fatih ÇITLAK, Mevlevi Sema töreninin nasıl icra edildiğinden, törenin itikadi ve ilmi temellerinden, semadaki remzlerin manevi derinliğinden bahsetti.

Çıtlak ”Sema törenindeki hareketler sadece Allah’ın var olduğu, hiçbir şeyin var olmadığı andan ilk yaratılışa, oradan sırasıyla bütün varlıkların yaratılmasına, son olarak da insanın varlık sahnesine gönderilmesine işaret etmekte olduğunu”ifade ederek“Sema zikrinin manevi olarak da insan nefsini terbiye ederek kemale ulaştırmayı amaçladığını” vurguladı.

Çankırı Mevlevihanesi’nde tarihi bir gün yaşanarak, Postnişin Fatih ÇITLAK’ın anlatımıyla gerçekleştirilen Meâli-yi Semâ ile 96 yıl sonra dört asırlık gelenek yeniden ihya edildi.

 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.