DOLAR32,2632% 0.06
EURO34,7351% -0.13
STERLIN40,3983% -0.39
FRANG35,5094% -0.11
ALTIN2.403,31% -0,25
BITCOIN63.357,210.424

Çankırı Belediyesinde işten atılan işçiler meclis gündeminde

Yayınlanma Tarihi : Google News
Çankırı Belediyesinde işten atılan işçiler meclis gündeminde
reklam

AK Parti’ye oy verdiği gerekçesiyle MHP’li Çankırı Belediyesindeki işten çıkarmalar meclis gündemine taşındı.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, işveren temsilcilerinin işçilere sözlü beyanlarında “AK Parti’ye oy verdikleri için” işten atıldıklarını ifade eden MHP’li Çankırı Belediyesinde yaşanan işçi kıyımını meclis gündemine taşıdı.

Bugüne kadar 22 işçinin işten atıldığı, işçi kıyımı sayısının 400’ü aşması beklenen belediyede kadın işçilere yönelik cinsiyetçi hakaretlere ve mobbinge karşı Çalışma Bakanlığı insanca çalışma koşulları için göreve çağrıldı.

Çankırı Belediyesinde yaşanan işçi kıyımının işçilere imzalatılan işten çıkarma tebligatında yer alan “ihtiyaç duyulan diğer sahalarda eleman almak için sıkıntı duyulduğundan” ibarenin ise yeni işçi alımlarının bir itirafı olarak partizanca kadrolaşmak amacı içerdiğine dikkat çeken Bayhan, Çankırı Belediyesi meclis kararı ile 2023 bütçesinden yapılan harcamaların başlıca iki kaleme ayrılmış olduğunu ifade etti: “Özel Kalem Müdürlüğü ağırlama giderleri ve müteahhitlik ödemeleri.”

“Belediye bütçesinin sınırlı olanakları” gerekçesinin doğru olmadığını, rantçı belediyeciliğin sonucu olarak işçi kıyımlarının yaşandığını içeren soru önergesinde Bayhan, Çalışma Bakanlığı’na cevaplanmak üzere şu soruları yöneltti:

Çankırı Belediyesinde “AK Parti’ye oy verdikleri” gerekçesi ile işçilerin kıyımı sürerken Çalışma Bakanlığı müfettişleri söz konusu belediyede bir inceleme gerçekleştirmiş midir? Bakanlığınız tarafından nasıl bir çalışma yürütülecektir?

İnsanlık onuru ayaklar altına alınan cinsiyetçi küfür, hakaret ve mobbinge uğrayan kadın işçiler için insanca çalışma koşullarının sağlanması için Bakanlığınız nasıl bir denetim ve yaptırım uygulayacaktır?

Belediye işçilerine yönelik; belediye başkanlarının partisine oy vermeye zorlamak, onların pankart ve bayraklarını asmak, mitinglerine katılmak, işverenin istediği sendikalara üye olmak, bunları yapmayanları işten çıkarmak gibi uygulamaları karşısında belediye işçilerinin çalışma barışı ve iş güvenliğinin sağlanması amacıyla ve angarya işlerde çalıştırılmalarının engellenmesi için bakanlığınızın ne gibi denetim ve yaptırımı olacaktır? Belediye işçileri kamu işçisi midir yoksa belediye başkanlarının Partilerinin işçileri midir?

Belediye Bütçesinin personel giderlerine ve Çankırı halkına hizmet için değil, özel kalem müdürlüğü temsil ağırlama giderleri ve müteahhitler için ayrıldığı yukarda tarih ve sayısı geçen belediye meclis kararında görülmektedir. Bakanlığınız MHP’li Çankırı Belediyesi’nin bu rantçı belediyecilik uygulamalarının sonucu olarak gelişen işçi kıyımına ve işçi alacaklarının ihlaline karşı Sayıştay ve Mülkiye müfettişlerini de harekete geçirerek birlikte bir soruşturma başlatacak mıdır?

YORUM YAP