DOLAR32,4504% -0.15
EURO34,8290% -0.66
STERLIN40,7959% -0.56
FRANG35,5088% -0.41
ALTIN2.438,67% 0,10
BITCOIN62.966,22-2.387

Alan adlarında “.tr” dönemi başladı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Alan adlarında “.tr” dönemi başladı
reklam

Ülkemizde yıllardır tahsisi yapılan “gov.tr”, “com.tr” gibi alan adlarından sonra sadece “.tr” yapısındaki alan adlarının tahsisi başladı.

ÖNCELİK RESMİ KURUMLARDA

Daha önce gov.tr alan adını kullanan resmi kurumlar yeni düzenleme ile .tr alan adı ile internet sitelerine erişilebilecek. Mesela daha önce cankiri.gov.tr alan adı ulaşılabilen Çankırı Valiliği internet sitesine cankiri.tr adresi ile de ulaşılabilecek.

Mevcutta tahsis edilmiş olan alan adlarının a.tr formatında ki uzantıları hiyerarşik sıraya göre kategoriler halinde tahsis işlemleri açılacak.

1. Kategori, 14 Eylül 2023 tarihinden itibaren aktif
Bu kategoride, alan adı sahiplerinin mevcut .tr uzantılarına göre “a.tr” yapısında alan adı tahsisi yapılacaktır. Sırasıyla gov.tr, edu.tr, tsk.tr, bel.tr, pol.tr ve k12.tr olacak şekilde öncelik verilecektir. Örneğin, “ankara.gov.tr” sahibi, “ankara.tr” tahsis etme önceliğine sahiptir.

2. Kategori, org.tr uzantılı alan adları için
Yetki kurumu tarafından 25.08.2023 tarihi itibariyle tahsisli “org.tr” uzantılı alan adlarına sahip kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarına, kamuya yararlı dernekler ve vakıflar ile işçi ve işveren meslek kuruluşlarına öncelik verilecek.

Bu kapsamda üç aylık bir süre öngörülmüş olup 1. Kategorinin bitiş tarihinden itibaren ilk bir aylık süreçte başvurular alınacak (başvuru ile birlikte sayılan niteliklerin karşılandığına dair belgeler de iletilecektir) ve sonraki iki aylık süreçte ise değerlendirme ve tahsis işlemleri gerçekleştirilecektir. Kurum internet sitesinde sürecin tamamlandığına ilişkin duyuru yapılmasına müteakip 3. Kategori işlemlerine geçiş yapılacaktır.

3. Kategorinin başlaması Şubat 2024 olarak planlanıyor
Bu kategoride ki alan adları “kep.tr”, “av.tr”, “dr.tr”, “com.tr”, “org.tr”, “net.tr”, “gen.tr”, “web.tr”, “name.tr”, “info.tr”, “tv.tr”, “bbs.tr”, “tel.tr” olacak şekilde öncelik sırası verilecektir.
Güncel süreçte 2.kategori aktiftir Şevket Bey. Bu kategorinin şartlarını taşıyan org.tr uzantılı alan adınız bulunmaktaysa eğer sadece .tr uzantısı için başvuruda bulunabilirsiniz.

Tüm bu sayılan kategorilerin tamamlanmasından sonra “ilk gelen ilk alır” kuralı işletilerek “a.tr” yapısındaki alan adları tıpkı mevcutta tahsis edilen alan adları gibi tahsis edilmeye başlanacak.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.