Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, bu yıl ilk kez uygulanacak olan kuzu ve oğlak desteklemeleri ile birlikte sürü yöneticisi (çoban) istihdamı desteği başvurularının 2 Eylül’de başlayacağını duyurdu. Çelik, yazılı açıklamasında, yetiştiricilerin başvurularını 2 Aralık 2024 tarihine kadar yapabileceğini belirtti.
Çoban Desteği İlk Kez Uygulanacak
Çelik, hayvancılık sektöründe önemli bir adım olarak değerlendirilen bu desteğin, Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği kapsamında yürütüleceğini ifade etti. Sürü yöneticisi istihdamı desteğinden faydalanmak isteyen yetiştiricilerin, en az 100 baş anaç koyun veya keçi varlığına sahip olması ve damızlık koyun keçi yetiştiricileri il birliklerine üye olması gerektiğini vurgulayan Çelik, başvuru sürecine ilişkin şunları söyledi:
“Sürü yöneticisi istihdamı desteği için ilk başvuru tarihi eylül ayının ilk iş günüdür. Kuzu ve oğlak desteği için 2 Eylül ile 2 Aralık 2024 tarihleri arasında başvuruda bulunacak yetiştiricilerimiz, aynı zamanda çoban desteğine de başvurmuş olacaklar. Bu destekten yararlanmak isteyen yetiştiricilerimizin, gerekli belgeleri 25 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlayarak Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir.”
Süreç ve Belgeler İçin Zaman Aşımı Uyarısı
Çelik, çoban desteğinden faydalanmak isteyen yetiştiricilerin, 10 Şubat 2025’e kadar çobanın fiilen sürüsünün başında olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, göçer hayvancılık yapan işletmelerin tespit tutanaklarının, başvuru yapılan ile gönderilmesi gerektiğini ekledi.
Başvuruların uygun olanlarının Hayvancılık Destekleme Sistemi üzerinden onaylanması için son tarihin 15 Şubat 2025 olduğunu belirten Çelik, İcmal-1 askı dönemi ve itiraz sürecinin 17 Şubat’ta başlayacağını, ardından İcmal-2’nin il müdürlüğüne ve nihai olarak İcmal-3’ün Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderileceğini ifade etti. Sürecin 21 Mart 2025 tarihinde tamamlanacağını bildiren Çelik, yetiştiricilerin zaman aşımına maruz kalmamaları için başvurularını eksiksiz bir şekilde tamamlamaları gerektiğini vurguladı.
Sektörün Geleceği İçin Önemli Adım
Çelik, küçükbaş hayvancılık sektöründe çobansız üretim yapmanın mümkün olmadığını belirterek, sürü yöneticisi istihdam desteğinden faydalanan çoban sayısının artmasının sektörün geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
İŞTE SÜRÜ YÖNETİCİSİ İSTİHDAM DESTEĞİ DETAYLARI…
Hayvancılık Desteklemeleri kapsamında uygulanan Sürü Yöneticisi İstihdamı Desteği için başvurular Tebliğ yayım tarihi itibariyle başlamaktadır. 2023 yılı hayvancılık desteklemeleri kapsamında fiilen başvurular 26.11.2023 tarihinde başlamış olup 19.01.2024 tarihinde bitmiştir.
Destekten, 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip olan işletmelerden sürüsünde Milli Eğitim Bakanlığı il/ilçe halk eğitim merkezlerinde düzenlenen en az 104 saatlik kurslara katılmış, sertifika almış olan çobanı istihdam eden ve çobanın Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta primlerini uygun sigorta iş kolundan olmak üzere destek yılı için en az 5 ay süre ile yatıran küçükbaş hayvancılık işletmeleri/çoban yararlanmaktadır.
Köy/Mahalle sürüsü çobanı olarak başvuru yapan çoban ise en fazla 99 baş anaç koyun keçi varlığına sahip olan en az 2 işletmeyi birleştirmek suretiyle destekleme için başvuruda bulunabilmektedir.
Desteklemeden yararlanacak işletmenin 3/11/2023 tarihinde TÜRKVET’ten alınan yedek listede kayıtlı en az 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip olması gerekmektedir.
Desteklemeye başvurular İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bizzat işletme sahibi/çoban tarafından yapılacaktır. Desteklemeye başvuru için başvuru dilekçesi ve diğer ek belgeler https://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM adresinde duyurular bölümünde yayınlanmakta olup başvuru yapacak işletme sahibi/çoban bu adresten dilekçe formuna ulaşabilmektedir.