DOLAR32,4689% 0.06
EURO34,8539% -0.05
STERLIN40,8131% -0.18
FRANG35,6588% -0.13
ALTIN2.435,30% 0,01
BITCOIN63.744,411.047

Edirne’de turistik gezi treni hizmete başladı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Edirne’de turistik gezi treni hizmete başladı
reklam

Edirne Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla hayata geçirilen Edirne Turistik Gezi Treni, ilk gezisini bugün gerçekleştirdi. Edirne’nin turizm potansiyelini artırılması hedeflenen gezi treni projesinin açılış töreni iptal edildi. Bunun yerine tren ilk yolculuğunda protokol üyelerini Selimiye Meydanı’ndan Edirne Valiliği’ne taşıdı.

WhatsApp Image 2024 04 16 at 16.15.09 1 | Edirne Ahval Gazetesi
Turistik gezi treni hizmete başladı | Edirne Ahval Gazetesi

Tramvay görünümlü bir minibüs olan turistik gezi treninin ilk yolculuğuna Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Ali Büber, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk katıldı.

WhatsApp Image 2024 04 16 at 16.15.09 | Edirne Ahval Gazetesi
Turistik gezi treni hizmete başladı | Edirne Ahval Gazetesi

“EDİRNE’MİZİ DESTİNASYONLARIYLA TANITMAMIZ GEREKİYOR”

Kısa yolculuğun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Edirne Valisi Yunus Sezer, “Edirne’mizde büyük bir tarihi turizm hazinesi üzerinde duruyoruz. Her tarafında bir tarihi yapı, kültürel yapıyla karşı karşıyayız. Yani 1560 kadar eserimiz var. Önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir üzerinde duruyoruz. Osmanlı’yı başkentlik yapmış, Osmanlı’nın Osmanlı olarak addedildiği ilk eserlerinin başlangıç noktası burası. Edirne önemli bir turizm potansiyeline sahip. 6 milyonun üzerinde ziyaretçi yıllık olarak geliyor. Kalan turist yani yatılı kalan turist sayısına baktığımız zaman bunun yaklaşık 10’da biri kalkıyor. Edirne’mizi bizim destinasyonlarıyla tanıtmamız gerekiyor. Şu ana kadar 7 tane destinasyon belirledik, yani bu nostaljik trenin de gezebileceği ve burada da birçok tarihi yapı, tarihi eser, tarihi olayların meydana geldiği alanlar var” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2024 04 16 at 16.15.10 2 | Edirne Ahval Gazetesi
Turistik gezi treni hizmete başladı | Edirne Ahval Gazetesi

‘KENT TRAFİĞİNİ OLUMSUZ ETKİLEMEDEN, TUR REHBERİ EŞLİĞİNDE GEZİLER’

Turistik gezilerin, kent trafiğini oldukça olumsuz etkilediğine dikkat çeken Vali Sezer, bu tarz turistik tren ve otobüslerle yerli ve yabancı turistlerin, tur rehberi eşliğinde gezebilecekleri bir aracı hayata geçirdiklerini ifade etti. Vali Sezer; “Amacımız şudur; bir bizim bu tarihi ve kültürel altyapıyı bir şekilde ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bunun için Kaleiçi ve Saraçlar da dahil bütün tarihi yapıları, konakları restore edip yeniden ihya etmemiz gerekiyor ki şu anda yoğun bir çalışma başlattık, bunu yapıyoruz. İkincisi bizim tarih yapıların, tarihi şehirlerin bir kısıtı var çünkü yollar dar oluyor, mekanlar dar oluyor. Dolayısıyla bizim turistlerin yerli ve turistlerin gelip gezebilecekleri bir nostaljik trenler de dahil olmak üzere farklı ulaşım araçlarına ihtiyacımız var. Çünkü trafiği yoğun bir şekilde etkiliyor. Biz bugün bu nostaljik treni turizm haftası nedeniyle faaliyete geçirdik. Bundan birkaç tane daha yaptırmayı düşünüyoruz ki tarihi alanlara giriş çıkışı kolay olsun diye, tur otobüslerini belli bir yerde toplayalım, oradan tur rehberleri eşliğinde geziler düzenlensin, bunu amaçlıyoruz. Bir deneme amacıyla bunu yaptık. Şu anda birkaç hafta bu şekilde deneyeceğiz. Rotasyonları deneyeceğiz, burada birkaç dilde kulaklıkla, tarihi yapıları anlatan, tanıtan dijital rehberlerimiz olacak. Bunu deneyeceğiz” dedi.

WhatsApp Image 2024 04 16 at 16.15.10 1 | Edirne Ahval Gazetesi
Turistik gezi treni hizmete başladı | Edirne Ahval Gazetesi

“BÜTÜN KURUMLARI TURİZM, KÜLTÜR VE EDİRNE BAŞLIĞI ALTINDA TOPLAMAYI AMAÇLIYORUZ”

Meriç ve Tunca nehirlerinde benzer şekilde saltanat kayıklarının hayata geçirileceğini bildiren Vali Sezer, Edirne’nin tarihi ve kültürel potansiyelinin yalnızca yüzde 10’unun kullanılabildiğini ifade etti. Vali Sezer; “Bir taraftan da yine bu hafta bizim nehirleri kullanmayı istiyoruz. Meriç Nehrimizi, Tunca Nehrimizi, bununla ilgili de saltanat kayıklarını faaliyete geçireceğiz. Şu anda dört tane yaptırdık ve bunu da bir deneme yapacağız. Burada bizim amacımız valilik olarak, belediye olarak, kurumlar olarak öncülük yapmak. Bundan sonra da özel sektörün bu işi yapmasını istiyoruz. Bir yapı oluşturma, bir çatı oluşturmayı hedefliyoruz. Bütün kurumları bu manada turizm, kültür ve Edirne başlığı altında toplamayı amaçlıyoruz. Herkes aynı hedefe hizmet etsinler, böylece enerjimizi bir noktaya hedefleyelim. Bir taraftan tarih yapılarımızı restore edelim. Bir taraftan altyapımızı güçlendirelim. Bir taraftan da kültürel varlıklarımızı ki burada Roman nüfusumuz var. Bir roman kültür sokağı olsun. Sonra burada Mevlevihane var 500 yıllık işte semazenler yetiştiler. Edirne Sarayı’nın bitmesini beklemeden orada padişahların kılıç kuşanma törenlerinin gerçekleştireceği alanları ihya etmek istiyoruz, öyle bir projemiz var. Onu faaliyete geçireceğiz. Yani gelen yerli ve yabancı turistler Edirne’nin kültürel değerleri ve kültürel varlıklarına ilişkin ne varsa alıp öyle gitsinler. Şimdi lokasyonumuz yüzde 10, yani Edirne’nin tarihi ve kültürel yapılarının yüzde 10’unu ancak kullanıyoruz. Bizim sadece Edirne’ye gelenlerin belki bir hafta vakit geçirebileceği tarihi ve kültürel değerlerimiz var” şeklinde konuştu.

WhatsApp Image 2024 04 16 at 16.14.59 | Edirne Ahval Gazetesi
Turistik gezi treni hizmete başladı | Edirne Ahval Gazetesi

‘BİRKAÇ HAFTA ÜCRETSİZ DENEME YAPILACAK’

Trenin birkaç hafta ücretsiz olarak deneneceğini ifade eden Vali Sezer, sayının ilerleyen günlerde artabileceğinin sinyalini verdi. Edirne Valisi Yunus Sezer; “Bu nostaljik trenle bir farkındalık oluşturma adına yapılmış ve bu lokasyonlara hızlı erişim sağlıklı bilgi edinme adına yapılmış bir deneme. İnşallah Edirne turizm şehri, kültür şehri, Balkanlar’ın ve Türkiye’nin çok önemli lokasyonlarından biri olur. Hatta en önemli lokasyonlarından biri olacağını düşünüyoruz. Şu anda ücretsiz. Biz deneme yapacağız. Şu anda 7 rotamız var. Saatlerini koyacağız ve bugünden itibaren sürekli Selimiye’nin oradan kalkacak. Bizim lisede, ortaokulda okuyan çocuklarımız da Edirne’yi bilmiyorlar. Üniversiteye gelen öğrencilerimiz de çok bilmiyorlar. Bir taraftan da mesela belirli hafta sonları üniversiteden kalkıp tüm rotaları gezecek. Okullarımızdaki bütün öğrencilerin hafta sonu Edirne’nin tarihi ve kültürel yapılarını gezmesini istiyoruz. Milli Eğitimimiz ile beraber öyle bir program da başlatacağız. Rehber olacak ve tarihi kültürel yapıları anlatacak. Dijitale geçiyoruz, kulaklıklar olacak ve gidilen yeri anlatacak. 7 farklı dilde kulaklıktan dinlenecek” diye konuştu.

 

YORUM YAP