DOLAR32,5038% 0.08
EURO34,7826% -0.12
STERLIN40,2943% -1.04
FRANG35,7169% 0.28
ALTIN2.499,53% 0,61
BITCOIN2.088.2341.787

Miras Paylaşımı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Miras Paylaşımı
reklam

Vefat eden kişinin arkasında bıraktığı mal varlığının mirasçıları arasında pay edilmesine miras paylaşımı denir. Mirasın kimler arasında ve ne oranda paylaştırılacağını medeni hukukumuz açıkça düzenlemiştir. Bu yazımızda da medeni hukuk ışığında mirasın hukuken nasıl pay edileceğini inceleyeceğiz.

Kimler mirasçı olur?

Türk Hukuk Sisteminde iki tür mirasçı vardır. Bunlar yasal mirasçı ve atanmış mirasçı olarak tanımlanır. Türk Medeni Kanunu’nda açıkça düzenlenmiş olanlara yasal mirasçı, miras bırakanın hayatta iken kendi iradesi ile (vasiyet ile) belirlediği kişiler ise atanmış mirasçı olarak adlandırılır.

Yasal mirasçılar kimlerdir?

Yasal mirasçılar yukarıda da belirttiğimiz üzere kanun tarafından belirlenen kişilerdir. Bunlar;

Miras Bırakanın Alt Soyu: Miras bırakanın çocukları ve çocuklarının vefat etmiş olması halinde onların çocukları

Miras Bırakanın Anne ve Babası: Anne ve babanın vefat etmiş olması halinde onların alt soyları

Miras Bırakanın Büyük Anne ve Büyük Babaları ve bunların alt soyları(amca, hala,dayı,teyze)

Evlatlık: Miras bırakanın evlatlık çocuğu ve evlatlığın alt soyları da kan hısımı gibi mirasçı olur.

Devlet: Kişinin vefat etmesi durumunda mirasçısı bulunmuyor ise mirası devlete geçer.

Miras Paylaşımı nasıl yapılır?

Miras paylaşımında oranlar yine Medeni Kanunumuzda açıkça belirtilmiştir. Miras paylaşımında payları belirleyen en önemli unsur ise sağ kalan eştir. Çünkü mirasın,  miras bırakanın alt soyu ve üst soyu arasında nasıl paylaştıracağı sağ kalan eşin durumuna göre değişiklik göstermektedir Şöyle ki; sağ kalan eş miras bırakanın alt soyu ile mirasçı olacak ise sağ kalan eş  mirasın ¼’üne sahip olacak ve alt soy kalan mirasın ¾’ğne sahip olacaktır. Bu pay alt soy arasında eşit olarak paylaştırılacaktır.  Sağ kalan eş miras bırakanın üs soyu ile mirasçı olacak ise sağ kalan eş mirasın 1/2 ‘sine miras bırakanın üst soyu ise Kalan ½’sine sahip olacaktır. Bu pay yine miras bırakanın üst soyları arasında eşit olarak paylaştırılacaktır. Buradan çıkarılacak diğer bir sonuç, miras bırakanın alt soyu mirasçı olarak kalmış ise üst soyu mirastan pay alamayacaktır. Diğer bir ifade ile miras bırakanın üst soyunun ve onların sağ olmamaları durumunda onların alt soylarına mirasın intikal edebilmesi için miras bırakanın alt soyunun mirasçı olarak kalmaması gerekmektedir.

Ayrıca kanunda belirtilen bu oranlardan ayrı olarak mirasçılar kendi aralarında yapacakları bir miras taksim sözleşmesi ile de mirasın pay oranlarını belirleyebilirler. Fakat miras taksim sözleşmeleri mülkiyetin devri gibi bir takım önemli işlemleri barındıracağından eksiksiz bir şekilde hazırlanması önemlidir. Aksi takdirde sözleşme tarafların iradelerini yansıtıyor olsa bile uygulamada sorun yaşanabilecektir. Bu nedenle miras taksim sözleşmelerinin alanında uzman bir miras avukatı tarafından hazırlanması ve bu süreçle ilgili hukuki danışmanlık alınması doğru olacaktır.

Sizler de bırakılan bir mirasın tarafı (mirasçısı) iseniz, miras bırakanın diğer mirasçılarının kim olduğunu ve bu kişilerin pay oranlarını gösteren belge olan mirasçılık belgesini veya bir diğer adıyla veraset ilamını notere ya da adliyeye başvurarak alabilir, miras taksim sözleşmesi ile mirası pay edebilir, herhangi bir uyuşmazlık durumunda ise konusunda uzman bir avukata danışarak  adli yollar kanlıyla mirasın kendi payınıza olan kısmının tarafınıza intikalini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Av. Ömer Faruk KARAGÖZ

0546 515 95 15

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.