DOLAR32,5455% -0.04
EURO34,9069% 0.08
STERLIN40,6015% 0.11
FRANG35,7443% 0.05
ALTIN2.430,69% 0,02
BITCOIN66.530,00-0.129

Müftü Bürhan Keleş’in Miraç Kandili mesajı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Müftü Bürhan Keleş’in Miraç Kandili mesajı
reklam

Çankırı İl Müftüsü Bürhan Keleş, Miraç kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Keleş mesajında, “6 Şubat Pazar günü ülkemizde yaşanan deprem felaketinde vefat eden kardeşlerimizi Yüce Rabbimiz; şehitlik mertebesine yükseltsin, göçük altında kurtarılmayı bekleyenlerin sağ salim kurtarılmalarını nasip eylesin, hastanelerde tedavi gören kardeşlerimize de Şafi ismi şerifi ile acil şifalar ihsan eylesin. Milletimizin başı sağolsun.” dedi.

İsra ve Mirac; Hicretten bir buçuk yıl kadar önce vuku bulmuştur. Hz. Peygamber bir gece Kâbe’nin çevresinde uyku ile uyanıklılık arası bir durumda iken Cebrail gelmiş onu Burak adlı, -bizce mahiyeti bilinmeyen- bir binite bindirerek, önce Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürmüş, oradan da göklere yükseltmiş “Sidretü’l-Müntehâ” denilen en üst makama ulaştırmıştır. Hz. Peygamber bu makamı da geçerek Cenabı Hakk’ın huzuruna erişmiştir.

Hicri Recep ayının 27. gecesi yani 17 Şubat Cuma günü akşamı Miraç gecesidir.

Sözlükte gece yürüyüşü anlamına gelen “İsra”, Hz. Peygamber (a.s.)’in bir gece Cebrail (a.s.) tarafından Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya götürülmesidir. Merdiven, yukarı çıkmak ve yükselmek anlamına gelen “Miraç” ise Hz. Peygamber (s.a.v.)’in Mescid-i Aksa’dan yüce bir manevi mertebeye yükselmesi olayıdır.
Bu gece Sevgili Peygamberimiz şahsında “Miraç Mucizesi” olarak gerçekleşen, İsra ve Mirac olarak iki bölümden oluşan olayın ortak adıdır.

İsra; Peygamber (s.a.v)in Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksa’ya götürülmesi, Miraç ise Yüce Mevla’nın sonsuz âyet ve kudretini müşahede etmek için yaptığı mucizevi bir yolculuktur. İsrâ sûresinde Mi’rac mucizesi ile ilgili şöyle buyrulmaktadır: “Kulu Muhammed’i bir gece Mescîd-i Haram’dan, kendisine bir kısım âyetlerimizi göstermek için çevresini mübarek kıldığımız Mescîd-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı ne yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.” (İsrâ, 17/1)

Peygamber Efendimize mi’racta üç ilâhî ihsanda bulunulduğu hadis-i şeriflerde ifade edilmiştir ki bunlar:
1- Beş vakit namaz. Mi’rac hediyesi olarak Peygamberimizin getirdiği beş vakit namaz, aynı zamanda mü’minin Mi’rac’ı sayılmıştır.
2- Allah’a ortak koşmayanların bağışlanacağı müjdesi.
3- Bakara sûresinin sonundaki üç âyet ki, İslâm’ın temel inanç esaslarını tamamlamakta ve müslümanların çektiği üzüntü ve sıkıntıların sona erdiği müjdelenmektedir.

Namaz; muttakîlerin, hakîki mü’minlerin, Firdevs cennetinin varisleri olan kurtuluşa ermiş mü’minlerin, temiz yürekli mütevâzî mü’minlerin, Muhsinlerin, Sâdıkların; iyi, salih ve akıllı insanların niteliği ve özelliği olarak zikredilmiştir. Kısaca namaz, manevi yükselişin ilk basamağını oluşturmaktadır.

Mi’rac sayesinde insanlık, kendi gücünü, evrenin büyüklüğünü ve Allah’ın yüceliğini keşfetmiştir. Yedi kat sema; Peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed’e açılmış yerde ve gökte olanlar gösterilmiş, hatta cennet ve cehennem tanıtılmıştır. Kâinatı ve onun gizemlerini keşfeden Allah Resûlü, Allah Teâla’nın sonsuz gücünü bir daha aynelyakîn idrak etmiştir. Son derece mutmain olarak bu yolculuktan dönmüştür. Onun bildirdiklerine inananlar da, kâinatın ve ahiretin mahiyetine dair kafalarındaki birçok soruya cevap bulmuş olmaktadırlar.

Miraçta; aklı geride bırakan bir aşk, maddenin ötesine geçen bir nazar, aşağıyı ve aşağılığı kabul etmeyen bir yükseliş vardır.

Miraçta; elemi, kederi, çaresizliği, ümitsizliği bir kenara koyup yeniden yola çıkma vardır. Miraçta arınma, durulma, korunma ve kollanma vardır.

Miraç; “Sıddık” olabilmek, “Sıddık” kalabilmek ve “Sıddıklarla” beraber olabilmektir.

Şimdi hepimize düşen; Efendimizi tasdik eden bir Ebubekir olabilmektir. Şimdi hepimize düşen; “O (s.a.s.) demişse doğrudur.” diyebilmek, O’nu dünyalık tüm sevdiklerimizden daha çok sevebilmek ve O’na şartsız tabi olabilmektir.

6 Şubat Pazar günü ülkemizde yaşanan deprem felaketinde vefat eden kardeşlerimizi Yüce Rabbimiz; şehitlik mertebesine yükseltsin, göçük altında kurtarılmayı bekleyenlerin sağ salim kurtarılmalarını nasip eylesin, hastanelerde tedavi gören kardeşlerimize de Şafi ismi şerifi ile acil şifalar ihsan eylesin. 4

Milletimizin başı sağolsun!

Bürhan KELEŞ
İl Müftüsü

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.