DOLAR32,5038% 0.08
EURO34,7826% -0.12
STERLIN40,2943% -1.04
FRANG35,7169% 0.28
ALTIN2.499,53% 0,61
BITCOIN2.096.751-0.701

Nüfus’ta Çığır Açıldı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Nüfus’ta Çığır Açıldı
reklam

81 il, 922 ilçe ve 51 merkez ilçe olmak üzere toplam 1081 hizmet noktasında 11 bin personelle, vatandaşla en çok içli dışlı olan kamu kurumlarından biri olan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) Genel Müdürlüğü adeta kabuk değiştiriyor. Vatandaş memnuniyeti odaklı; yeni, ferah, teknolojik alt yapısı güçlü ve modern hizmet mekanları oluşturuluyor. Ayrıca hizmete erişimde kolaylık ve hizmet kalitesinin artması için pek çok işlem bir tıkla yapılabiliyor.


Toyzz Shop TR

Nüfus vatandaşlık il ve ilçe müdürlükleri kabuk değiştiriyor

Nüfus vatandaşlık il ve ilçe müdürlükleri, Konsept Nüfus Müdürlüğü projesiyle kabuk değiştiriyor! Kaymakamlık ve valilik binalarında genellikle alt katlarda tek odayı sıkışmış, dar alanda ve kısıtlı imkanlarla hizmet vermeye çalışan nüfus müdürlükleri önemli bir değişim geçiriyor.

İçişleri Bakanlığı NVİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Konsept Nüfus Müdürlüğü’ projesi kapsamında; teknolojik alt yapısı güçlü çağdaş, konforlu ve hijyenik mekanlarda hizmet verilmeye başlandı.

‘Konsept Nüfus Müdürlüğü’ projesi kapsamında 16 il ve 103 ilçe nüfus müdürlüğü yenilendi. 12 il ve 76 ilçede ise yenilenme çalışmaları devam ediyor. Tüm Türkiye’de yenilenmeye devam eden Konsept Nüfus Müdürlüklerinde, vatandaşların işlerinin modern, sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da özel önem verdiği projeyle, modern şartlarda ve teknolojik altyapıyla, hizmet kalitesini yükselterek nüfus ve vatandaşlık ilçe müdürlüklerinde memnuniyeti odaklı bir yaklaşım benimsendi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Şefik Aygöl, ‘Konsept Nüfus Müdürlüğü’ projesiyle ilgili olarak, “Amacımız tüm hizmet alanlarımızı ferah, alt yapısı güçlü, modern şartlara ulaştırmak olacaktır. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun destek ve talimatlarıyla 140 il ve ilçe nüfus teşkilatımızı, vatandaşımız için konsepte çeviriyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Toyzz Shop TR

Mekansal Adres Kayıt Sistemi

Vatandaşlara sunulan hizmetin kalitesini artırmak ve hizmete erişimi kolaylaştırmak amacıyla NVİ işlemleri e-devlet üzerine taşınıyor. Mevcut işlemlerin yanında her geçen gün yeni hizmetler hayata geçiyor. Bu hizmetlerden biri de Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS). MAKS ile hem eğitim ve sağlık açısından bölgesel demografik analizler yapılacak hem de akıllı kent uygulamalarına geçiş kolaylaşacak. Ayrıca afet ve acil durumlarda da hızlı ve etkin müdahale sağlanacak.

MAKS’ın ne kadar önemli bir proje olduğu İzmir depreminde anlaşıldı. NVİ Genel Müdürlüğü, depremin ardından MAKS sistemindeki verilerden faydalanarak sahadaki ekiplere hızlı ve etkin mücadele imkanı sundu. Genel Müdürlük, kurumsal veri tabanı altyapısını kullanarak ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak çalıştı.

Nüfus Kayıtlarındaki Hatalar Düzeltilecek

Geçmiş yıllarda nüfus kaydında yanlışlık yapılan vatandaşların yapılan hatayı düzeltmek için ne kadar uğraştığına hemen hemen herkes şahit olmuştur. Artık yapılan hatalar sorun olmaktan çıkıyor. Nüfus kayıtlarında yapılan hatalar tek tıkla e-devlet üzerinden düzeltilecek. Ad-Soyad hataları, anne baba adındaki hatalar, doğum yeri ve tarihindeki hatalar, aile bağlarına ilişkin hatalar, sonradan Türk vatandaşlığına geçenlerin ad ve soyadındaki hatalar bu hizmet kapsamında yer alıyor.

 

Diğer Adres Bilgileri Hizmeti

NVİ Genel Müdürlüğü, adres bilgilerinin güncellenmesi için ‘Diğer adres silme’ hizmetinin de kullanıma açıldığını duyurdu. Bu hizmetle vatandaşlar yazlık, kışlık, ikinci konut gibi adres bilgilerini e-devletten güncelleyebilecek.

 

Altsoy-Üstsoy Sorgulama

Altsoy-üstsoy hizmetiyle üç nesil öncesinin bile doğum günü öğreniliyor. Altsoy-üstsoy bilgilerini öğrenmek isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama bağlantısından bir tıkla bilgileri öğreniyor.

 

Elektronik Sistem Demek Güven Demek

Elektronik sistemden tüm bu hizmetlerin tek tıkla kolayca yapılması, nüfus müdürlüklerindeki yoğunluğu önlemenin yanında vatandaşlar için daha güvenli bir hizmet imkanı sunuyor. Böylece sahtecilik ve dolandırıcılığın da önüne geçiliyor.

Bakan Soylu, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada; ‘’Nüfus Müdürlüklerimizce yürütülmekte olan işlemlerde, noter tarafından düzenlenen muvafakatname/vekaletnamelerin elektronik olarak doğrulanması ile yılda 50 bin işlem ve belgede sahtecilik riski ortadan kalkmış olacak’’ ifadelerini kullandı.

Kadın Destek Uygulaması 

Aile içi ve kadına şiddetle mücadele kapsamında hayata geçirilen Kadına Destek Uygulaması (KADES) ile şiddetin önüne geçilecek. Tek tıkla güvenlik güçleri adreste olacak.

Şiddet sorununun çözümüne katkı sağlaması için KADES uygulamasını devreye aldıklarını ve yaygınlaştırmak için de gayret gösterdiklerini vurgulayan Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Bir panik butonu gibi çalışan bu uygulamayı (KADES) bugüne kadar indiren kişi sayısı 620 bin 829’dur, inancım odur ki, biz en yakın zamanda, bu hafta vesilesi ile bu rakamı 1 milyona çıkaralım. KADES’e gelen ihbar sayısı azımsanmayacak derecededir. 48 bin 686 ihbar gelmiştir. Bu ihbarlara varış süresi 4-5 dakikadır. Burada şunu da ifade etmek isterim, bu ihbarların hiçbiri ihmal edilmeden tamamına gidilmiştir. Hatta hem KADES üzerinden gelen hem de diğer ihbarlara daha hızlı müdahale edebilmek adına 963 adet yüksek performanslı motosiklet bu işin emrine verilmiştir.’’

Asılsız ihbarda bulunanlara yönelik cezaların arttırılmasına rağmen KADES üzerinden gelen ihbarların ortalama yarısının gerçek ihbarlar olduğunun altını çizen Bakan Soylu, ‘’Yaklaşık 24 bin aile içi ve kadına yönelik şiddet olayına KADES sayesinde müdahale edilmiş ve olası bir can kaybı veya şiddet olayı engellenmiştir’’ dedi.


Trendyol [CPI, Android] TR

 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.