DOLAR32,3812% 0.18
EURO34,9905% -0.25
STERLIN41,0077% 0.28
FRANG35,9240% 0.2
ALTIN2.326,33% 0,25
BITCOIN2.268.211-1.258

Salda Gölü Rehberi – Türkiye’nin Maldivleri

Yayınlanma Tarihi : Google News
Salda Gölü Rehberi – Türkiye’nin Maldivleri
reklam

Bizevdeyokuz.com bir Salda rehberi hazırlamış. Salda hakkında herşey bu yazıda…

ÖNEMLİ:
1. Biz Salda’ya Eylül ortası ve hafta içi gittik. Sakin, sessiz ve mükemmeldi. Bununla birlikte yüksek sezonda kamp alanının 2000 kişiyi bulduğu oluyormuş! Bayramlarda, hele kurban bayramında ve hafta sonları keyifsiz bir kalabalık oluyor, önermiyoruz
2. Buraya turla gelmenin bizce hiç bir manası yok. Turlar Adalar Plajı’nda bırakıyor, 1-2 saate geri çağırıyor. Orası da en kalabalık yeri ve yapacak hiçbir şey yok. Salda kendi kuytu köşende keyif yaparken ya da kamptı,  bisiklete binmekti gibi bir aktivite yaparken güzel.
3. Yarım gün ayırsanız kafi olacaktır.
4. Yazın bile akşamları epey serin oluyor.
5. Antalya’ya gidenler için yol üzerine harika bir mola yeri.
6. Yağmur ertesinde su bulanabilir ve bu kadar berrak bir turkuaz göremeyebilirsiniz. Yine günün belli saatlerinde suyun rengi daha güzel görünüyor.

Turkuaz tutkusu olan herkesin mutlaka yolunu düşürmesi gereken bir yer Salda. Bir krater gölü olan Salda’nın suları cam göbeğinden başlayıp, en derin yerlerde çivit mavisine çalıyor. Bir de böyle gizemli bir yanı var. Çanağı bir volkanik bir patlama ile oluştuğu için mavisi de derin, kendisi de: 184 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin göllerinden.

Salda’nın gizemi, derin sularında bitmiyor; Salda Mars özellikleri taşıyor. Salda’nın beyaz kayaya benzer kıyıları var. Uzaktan kaya sanıyorsunuz ama elinize aldığınızda kolayca pestilleşen beyaz bir tortu olduğunu görüyorsunuz. Bilimde stromatolik kayaçlar olarak geçen bu yapılara Mars’ta da rastlanması sebebiyle kızıl gezegenin milyon yıllar önce Salda’ya benzediği düşünülüyor. Biliyorsunuz, Mars’ta zamanında akarsuların, göllerin olduğuna işaret eden izler var. Mars’ın atmosferi Dünya’nınkinden 100 kat ince olduğundan, zamanla Mars’taki su buharlaşarak yok olmuş, geriye bu kayaç yapılar kalmış. Dünyada bu tip kayaç oluşumların olduğu 2 yerden biriymiş Salda, diğeri de Kanada’da bir yer. TÜBİTAK’ın İTÜ araştırmacıları ile yürüttüğü araştırma dünyada büyük yankı bulmuş, New Scientist gibi önemli bilim dergilerinde araştırmaya yer verilmiş. Bu araştırma şu açıdan da büyük önem taşıyor: Bu stromatolik yapıların ekstrem koşullara dayanıklı bir bakterinin ürettiği bir atık olduğu, ve bu dayanıklı bakteri türünün kuruyan Mars’taki koşullara bir şekilde adapte olmuş olması halinde, dünya dışı yaşamın ilk örneği olabileceği düşünülüyor.


Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde yer alıyor.  İlçe merkezinden Salda’ya gitmek 4 km, yani 5 dk civarında sürüyor.
Burdur merkezden 75 km, yani  1 saat 15 dk,
Isparta merkeze 106 km yani 1,5 saat,
Denizli merkeze 83 km yani 1 saat 10 dk uzaklıkta bulunuyor.

BAZI FAYDALI NOTLAR

– Yeşilova: Salda’ya yakınlığı ve büyüklüğü itibariyle Salda’daki birçok ihtiyacınızı buradan gidereceğiniz için Yeşilova hakkında da iki kelam etmek lazım. Yeşilova’da zaman 1980’lerde durmuş. Hem görsel olarak, hem de insanlık olarak bir zaman kapsülüne girmiş gibi hissettik. 80’lerin grafik anlayışının devam ettiği tabelalar, ters çevrilmiş su bardaklarının içine konan kese kağıtları, keza kese kağıdına sarılarak yenen burma kadayıf, üzerine kilim örtülmüş eski tip motorsikletleri ve eski zamanlardaki gibi misafirleri el üstünde tutan sıcakkanlılıkları ile kimilerine göre geri kalmış, kimilerine göre nostaljik bir yer. Zaten dönem dizisi ya da filmi çekeceklere Kültür Bakanlığı’nın önerdiği yerler arasındaymış. Bizce yeni tip ışıklı tabelaların, alüminyum doğrama balkon korkuluklarının geldiği gün maalesef buranın sonu olur. Ağzını hayra aç derler ama burası bu yönde “gelişebilir” gibi geldi bize.

Bununla birlikte, bizim bu çok sempatik bulduğumuz hallerini, başkalarının geri kalmış bulması da muhtemel. Çünkü buraya çok turist gelmediği için turizm işletmeciliği anlayışı da kendini pek güncellememiş. Biliyorsunuz, genelde modernleşme noktasal olmuyor, bir yer gelişti mi çevresiyle gelişiyor. Salda’nın korunması açısından bu “az gelişmişlik” aslında büyük velinimet olmuş. O yüzden bizce Yeşilova’nın bu zamanda donmuş hallerini sevmeye bakın, tesisleri yetersiz bulduğunuzda iyi ki böyle diyin, bu haliyle bağrınıza basın.

– Yerel Halk: Tabi tüm halk ile tanışmadık ama muhabbet ettiğimiz tüm Yeşilovalılar tatlılık abidesi insanlardı. 25 kuruşu almayı unuttuğum için arkamdan koşan esnafı, zorla çay kahve içiren kamp işletmecisi Ahmet Abi, karavanımızı görünce evlerine çağıran Doğanbaba Köyü sakinlerini kafamızda Burdur insanını bambaşka bir yere taşıdılar.

Bir not da mütasıp bölge halkı üzerine; buranın halkı mütasıp ama açık fikirlidir. Kendileri de alkol tüketir, tüketene de karışmaz. Bikini giymez ama bikini giyenlere de bulaşmaz.

– Serseri tipler: Öte yandan, rahatsızlık verici insan tiplemeleri de arada Salda’ya geliyor, serserilik ediyorlar. Bu konuyu Yeşilova Belediyesi Halk Plajı kısmında anlattık. Oradan detaylarını okuyabilirsiniz. Ayrıca göl kenarındaki gazinolara gitmenizi pek önermeyiz. Ne kadarı doğru bilmiyoruz ama fuhuş söylentileri duyduk.

– Favorimiz: Ama içiniz rahat olsun, serserilerden ya da mangalcılardan kaçmak da mümkün. Gölün tüm doğu yakası, yani  7 no’lu tarafı kafa dinlemek isteyenler için harika bir yer; bakir, doğa ile başbaşa ve göz alıcı güzellikte.

– Gelmişken Burdur’u gezmek: Burdur’a gelmişken sadece Salda ve Yeşilova ile sınırlı kalmayalım diyenler, daha detaylı bilgiyi Burdur’da Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirler.

SALDA’DA NE YAPILIR?

Şimdiye kadar Salda daha çok yerli halkın piknik yapmaya geldiği yer olarak kalmış. Eskiden dışarıdan insan pek sık gelmezmiş, gelenler de enteresan bir şekilde daha çok yabancı turistler olurmuş. Bu sene motorcuların, bisikletçilerin yeni yeni radarına girmeye başlamış. Dolayısı ile şöyle bir kayık kiralayıp, kürek çekelim dediğimizde hiç bir şey bulamadık. Ama burada yakında balon turizminin başlayacağına dair söylentiler var. Özetle, satın alabileceğiniz bir servis, gezilecek bir yer falan yok. Dolayısı ile Salda’da ne kadar eğleneceğiniz, sizin en kadar eğlenceli olduğunuzla çok paralel. ?

Gelelim bizim önerilerimize:

1. Salda Gölü’nün etrafını muhakkak turlayın!

Devamı için tıklayınız