DOLAR32,5024% 0.27
EURO34,5868% 0.24
STERLIN40,5057% 0.33
FRANG35,5962% 0.08
ALTIN2.476,81% -0,26
BITCOIN2.061.201-6.966

TÜBİTAK’tan ÇAKÜ’ye İki Proje Desteği Birden

Yayınlanma Tarihi : Google News
TÜBİTAK’tan ÇAKÜ’ye İki Proje Desteği Birden
reklam

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) öğretim üyelerinin TÜBİTAK 1001 programı kapsamında hazırladıkları iki proje desteklenmeye hak kazandı.

Eldivan SHMYO Dr. Öğretim Üyesi Müge Fırat’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Türkiye’de İnsan İlişkisi Muhtemel Yarasa Türlerinde Virom Profilinin Araştırılması” ile Doç. Dr. Ülkü Nihan Yazgan Tavşanoğlu’nun yürütücülüğünü üstlendiği “Mikroplastiklerin Biyofilm Patojenitelerinin Araştırılması: Hidrodinamik taşınım modelleri ile çevresel risk analizi” başlıklı proje önerileri, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Türkiye’de İnsan İlişkisi Muhtemel Yarasa Türlerinde Virom Profilinin Araştırılması projesinde, Türkiye’de insanla temas olasılığı yüksek ve insana yakın olarak bulunan Rousettus aegyptiacus, Rhinolophus ferrumequinum, Pipistrellus pipistrellus ve Pipistrellus kuhlii yarasa türlerinden alınacak örneklerde viral metagenomik tekniklerle virom taraması yapılarak olası virüs taşıyıcılıklarının araştırılması sonucunda yeni bilgilere ulaşılması ve bu bilgilerin bilimsel olarak yorumlanması amaçlanıyor.

Mikroplastiklerin Biyofilm Patojenitelerinin Araştırılması: Hidrodinamik taşınım modelleri ile çevresel risk analizi projesinde ise küresel ölçekte bir problem olan ve endişe verici kirleticiler olarak nitelendirilen mikroplastiklerin üzerine tutunan zararlı mikroorganizmaların sucul ekosistemlerdeki yayılımı ve atmosferik taşınımlarının modellenmesi amaçlanıyor.

Bu projeden elde edilecek veriler neticesinde entegre risk haritaları ilk kez yapılarak çevre sağlığı perspektifinde değerlendirilecek.

 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.