BIST 100
12.888,33 -2,74%
DOLAR
48,9041 0,03%
EURO
55,7083 -0,07%
GRAM ALTIN
6.725,01 0,10%
BITCOIN
84.413,00 0,08%
FAİZ
40,06 0,96%
GÜMÜŞ GRAM
100,45 0,11%
GBP/TRY
64,6727 -0,11%
EUR/USD
1,1378 -0,02%
BRENT PETROL
100,81 1,98%
ÇEYREK ALTIN
10.990,45 0,05%
Çankırı Açık
Çankırı hava durumu
9 °

Sanki Yedim’den Sanki İçtim’e…

sanki_ictim

İstanbul’dan Çankırı’ya Uzanan Anlamlı Hikâye: “Sanki Yedim”den “Sanki İçtim”e

Çankırı’da sigarayı bırakmayı teşvik etmek amacıyla başlatılan “Sanki İçtim” kampanyası, İstanbul’daki tarihi Sanki Yedim Camii’nin yüzyıllardır anlatılan hikâyesinden ilham alıyor.

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan ve hikâyesiyle dikkat çeken Sanki Yedim Camii, küçük tasarrufların büyük bir amaca dönüşebileceğinin sembollerinden biri olarak biliniyor.

Rivayete göre Osmanlı döneminde orta halli bir esnaf olan Keçecizade Hayreddin Efendi, İstanbul’da padişahlar tarafından yaptırılan büyük camileri görerek kendisinin de bir cami yaptırmasını arzu etti. Ancak maddi imkânları bu hayalini gerçekleştirmeye yeterli değildi.

Bunun üzerine nefsinin isteklerini sınırlayarak para biriktirmeye başladı. Canı bir şey istediğinde onu satın almak yerine “Sanki yedim” diyerek o parayı bir kenara koydu. Bu şekilde yaklaşık 20 yıl boyunca biriktirdiği paralarla küçük de olsa bir cami yaptırmayı başardı. Zaman içerisinde cami halk arasında “Sanki Yedim Camii” adıyla anılmaya başladı.

Bugün İstanbul Fatih’teki tarihi caminin hikâyesi, bir alışkanlıktan vazgeçerek belirli bir amaç için tasarruf etmenin simgesi olarak anlatılmaya devam ediyor. Caminin yapılışına ilişkin kişi ve tarih konusunda farklı rivayetler bulunduğu da belirtiliyor.

Bu kez hedef sigarayı bırakmak

Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü de bu anlamlı hikâyeden esinlenerek “Sanki İçtim” kampanyasını hayata geçirdi.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde başlatılan kampanya kapsamında Çankırı merkez ve 12 ilçede belirli noktalara “Sanki İçtim” kutuları yerleştirildi.

Sigarayı bırakmaya karar veren vatandaşlardan, sigara paketlerini “Sanki İçtim” diyerek kutulara atmaları ve hazırlanan karekodu okutarak kampanyaya başvurmaları isteniyor. Kampanyaya katılanlar, sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilerek uzmanlardan destek alabiliyor.

“En güzel hediye sağlık”

Çankırı İl Sağlık Müdürü Yunus Emre Bulut, kampanyayla sigara ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşanan ölümlerin azaltılmasına yönelik farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirtiyor.

Kampanyaya bugüne kadar 30'a yakın kişinin başvurduğu belirtilirken, uygulamanın yıl sonuna kadar devam edeceği ve belirli bir süre sigara kullanmadığı tespit edilen katılımcılara çeşitli hediyeler verileceği bildirildi. Bulut, kampanyanın en önemli kazanımının ise kişinin kendi sağlığı ile ailesinin ve çocuklarının sağlığı olduğunu vurguladı.

Sigara bırakmak isteyen vatandaşlar sigara bırakma polikliniklerinden veya ALO 171 üzerinden destek alabiliyor.

Yüzyıllar önce “Sanki Yedim” diyerek biriktirilen küçük tasarruflar bir caminin yapılmasına vesile olurken, bugün Çankırı’da “Sanki İçtim” diyerek bir alışkanlıktan vazgeçmek, sağlıklı bir yaşam için atılan ilk adım olmayı hedefliyor.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?